Posted by: adrianstr | May 15, 2009

Victor Hanescu

Imagine: Hanescu8.jpg

Victor Hanescu jucand la New Haven in 2005

Date personale

Nationalitate: roman

Resedinta: Bucuresti

Locul si data nasterii: Bucuresti, 21 iulie 1981

Inaltime: 1m98

Greutate: 85 kg

Profesionist din 2000

Antrenor: Firicel Tomai

Pantofi: Lotto

Racheta: HEAD

Echipament: Lotto

Biografie

A inceput sa joace tenis la varsta de 7 ani. Initial, s-a inscris la un club de baschet, avand calitati pentru a face performanta. Desi era inalt, a fost respins, pe motiv ca era prea tanar. Atunci s-a hotarat sa se axeze pe tenis.

Tatal, Constantin, si mama, Elena, sunt ingineri. Are o sora mai mica, Irina, a carei principala pasiune este inotul.

Printre hobbi-urile lui Victor se numara fotbalul, fiind fan al echipei Steaua Bucuresti, pescuitul si inotul(a participat la diverse competitii, pana la varsta de 12 ani).

In copilarie, i-a avut idoli pe Ilie Nastase, Goran Ivanisevic si Pete Sampras.

Lovitura sa preferata este backhandul, suprafetele favorite fiind zgura si iarba.

Face parte din echipa de Cupa Davis a Romaniei din 2001, avand un record de 7 victorii si 6 infrangeri(7-5 la simplu, 0-1 la dublu), in 9 intalniri.

Este pregatit fizic de Bogdan Tudor, din 2002, si de Firicel Tomai, din 1996.

Cariera

Cel mai bun loc ocupat de Victor Hanescu in clasamentul ATP a fost pozitia 33, atinsa pe 4 mai 2009. In ierarhia de dublu, cea mai buna clasare a avut-o pe 6 februarie 2006, cand a ajuns pe 165.

In 2001, a ajuns pentru prima oara in finala unui turneu challenger, la Freudenstand, infrant de Albert Montanes.

2002

In 2002, s-a calificat pe tabloul principal al turneului de la Umag, unde a ajuns pana in sferturi, trecand de Marcelo Rios si de Juan Antonio Marin, dar pierzand in fata lui Jurgen Melzer. In acelasi an, a castigat primul turneu challenger al carierei, la Maia, invingandu-l in finala pe Oscar Hernandez. A ajuns in semifinale la challengerul de la Zagreb si si-a facut debutul in Cupa Davis, in partida a cincea a intalnirii cu Austria, castigata in fata lui Melzer. A jucat din nou in playofful pentru mentinerea in grupe impotriva Slovaciei, invingandu-l pe slovacul Karel Beck. La sfarsitul anului, a inregistrat 19 victorii si 9 infrangeri.

2003

In 2003, a terminat pentru prima oara in Top 100, fiind tot odata cel mai bine clasat tenismen roman, dupa un salt de peste 100 de pozitii. A castigat 15 meciuri in turneele ATP si a avut un record de 16-12 in turneele challenger. S-a calificat pentru prima oara pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam la Roland Garros, unde a ajuns pana in turul 3, eliminat de Jarkko Nieminen. Tot in turul 3 a ajuns si la Wimbledon, pierzand in fata lui Sjeng Schalken. A atins finala la challengerul de la Roma, pentru ca, dupa o saptamana, sa se califice pe tabloul principal al Mastersului de la Roma. A ajuns in sferturi la BCR Open Romania, infrant de ulteriorul invingator, Nicolas Massu, si a incheiat sezonul trecand in turul 2 la Paris, dupa o victorie asupra lui Wayne Ferreira, invins insa de Roddick. A contribuit decisiv la mentinerea Romaniei in grupa mondiala de Cupa Davis, dupa ce l-a invins pe Gustavo Lapentti in ultimul meci al disputei cu Ecuador, de la Quito.

2004

In 2004, a atins primul sfert de finala intr-un turneu ATP, la Scottsdale, pierzand la Nicolas Kiefer, pentru a castiga apoi challengerul de la Roma. A castigat partida contra lui Stanislas Wawrinka din confruntarea de Cupa Davis contra Elvetiei, pierduta de Romania cu 3-2. A inceput turneul de zgura cu un sfert de finala la Estoril, dupa ce a trecut in turul 1, de Reiner Schuettler, numarul 6 mondial, prima lui victorie in fata unui jucator din Top 10. Tot in sferturi s-a oprit la Saint Poelten, invins de Filippo Volandri. In sezonul de iarba, a pierdut a treia oara in sferturi, la Nottingham, in fata lui Tyler Dent. A participat la Jocurile Olimpice de la Atena, pierzand in primul tur la Wayne Arthurs. A ajuns din nou in sferturi la Bucuresti, pierzand inca o data in fata lui Volandri. A incheiat sezonul cu recordurile 12-12 pe zgura, 4-9 pe iarba si 3-3 pe hard.

2005

In 2005, a terminat sezonul pentru a doua oara in trei ani in calitate de numar 1 al Romaniei, intrand pentru prima oara in Top 50. A realizat cea mai buna performanta a carierei, ajungand in sferturi la Roland Garros si castigand in total 26 de meciuri. La turneul de Grand Slam de pe zgura, l-a eliminat in optimi pe David Nalbandian, intr-un meci de cinci seturi, dar a pierdut in sferturi in fata liderului mondial, Roger Federer. A urmat o perioada de regres, in care nu a reusit sa lege doua victorii la rand, pana spre sfarsitul lui iulie, cand a ajuns in sferturi la Kitzbuhel, infrant de Fernando Verdasco. A urmat un alt sfert, la Sopot, pentru a face apoi o semifinala pe hard, la New Haven, pierduta in trei seturi in fata lui James Blake, ulteriorul campion. A ajuns inca o data in semifinale la Bucuresti, infrant de Mariano Puerta. A terminat anul cu recordurile 17-10 pe zgura, 7-7 pe hard si 2-3 pe iarba. La dublu, a ajuns, alaturi de Andrei Pavel, in finala la Open Romania. De-a lungul intregului an a castigat in total 448.198 dolari.

2006

In 2006, a fost eliminat in turul 1 la toate turneele la care a participat. In luna mai , in urma mai multor accidentari, a decis sa se opereze, iar acesta l-a tinut departe de teren pana spre finalul anului.

2007

In 2007, a revenit pentru echipa de Cupa Davis a Romaniei in meciul cu Franta, pierzand in trei seturi in fata lui Richard Gasquet. A ajuns in semifinale la challengerul de la Roma si in sferturi la Zagreb. A mers pana in finala la Milano, au urmat sferturi la Reggio Emilia, pentru a castiga mai apoi doua challengere succesive, la Timisoara si la Graz. La challengerul de la Brasov dezamageste, iesind prematur din concurs, dar se revanseaza din plin la BCR Open Romania. Beneficiar al unui wild-card, Victor il scoate in primul tur pe neamtul Florian Mayer, dupa care in optimi il elimina pe favoritul 8, Alberto Montanes. Il invinge in sferturi si pe favoritul 3 al competitiei, italianul Potito Starace, care il eliminase un tur mai devreme pe Andrei Pavel, ajungand astfel in semifinale fara set pierdut. A facut si un turneu de dublu reusit, trecand, impreuna cu Andrei Pavel, pana in semifinale, unde au fost opriti de favoritii 2, Garcia si Prieto, cu 11-9 in tie-breakul decisiv. Participa mai apoi la barajul pentru mentinerea in grupele Cupei Davis, contra Japoniei, de la Osaka. Pierde usor, in trei seturi, intalnirea cu Takao Suzuki, 6-7;1-6;6-7, pentru a castiga mai apoi meciul decisiv, contra lui Go Soeda, 6-3;5-7;7-6;7-6. La dublu, a ajuns pana in semifinale la turneul ATP de la Umag.

2008

Incepe sezonul 2008 prost, pierzand in primul tur al turneului de la Adelaide, in fata mai tanarului sau adversar, francezul Jo-Wilfried Tsonga. Nici la Australian Open nu se descurca mai grozav, fiind eliminat din nou inca dupa primul meci de un alt francez, Paul-Henri Mathieu, 6-1;7-6(4);6-1.

Joaca in meciul de Cupa Davis contra Frantei, pierzand meciul de simplu disputat in compania lui Richard Gasquet. Romania urma sa cedeze intalnirea cu 5-0.

Continua o perioada neagra, pierzand in turul 1 la Memphis si Las Vegas si in turul 2 la Indian Wells.

La Roland Garros il invinge pe Dudi Sela in primul tur in cinci seturi, fiind apoi infrant de Florent Serra. Tot in turul 2 pierde si la Wimbledon, in fata favoritului 11, Thomas Berdych, in patru seturi.

Victor castiga primul sau turneu al carierei la Gstaad, in Elvetia, dupa un traseu perfect. Succes usor cu Olivier Patience, victorie in trei seturi, dupa ce salveaza trei mingi de meci cu Ivo Karlovic. Trece in sferturi de Jeremy Chardy, iar in semifinale il invinge in decisiv pe numarul 10 mondial, favoritul 1, elvetianul Stanislas Wawrinka. In finala, il invinge in doar o ora, 6-3;6-4, pe rusul Igor Andreev. Gratie performantei sale, urca pana pe locul 59 ATP.

Continua seria victoriilor pe zgura, ajungand pana in semifinale la Kitzbuhel, unde este eliminat de Juan Martin del Potro, 6-3;7-6(5). Castiga insa proba de dublu a aceluiasi turneu, alaturi de americanul James Cerretani.

La Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing l-a învins în primul tur pe italianul Simone Bolelli, cu scorul de 7-5, 3-6, 6-4, fiind primul jucator de tenis din Romania care a reuşit calificarea in turul doi al unui turneu olimpic de tenis. În turul al doilea însă a fost învins de francezul Gaël Monfils, cu scorul 6-4, 7-6 (7/5).

In octombrie joaca semifinale la St. Petersburg, dar este invins de kazacul Andrey Golubev, revelatia turneului.

La inceputul lui noiembrie, in ultimul sau turneu din 2008, ajunge pana in ultimul act al challengerului de la Dnepropetrovsk (Ucraina), unde este infrant de francezul Fabrice Santoro, 2-6, 3-6.

Titluri

Legenda (Simplu)
Grand Slam (0)
Tennis Masters Cup (0)
ATP Masters Series (0)
ATP Tour (1)
Challenger (5)
Futures (3)
Nr. Data Turneu Suprafata Adversar in finala Scor
1. Apriiel 30, 2001 Levice, Slovacia Zgura Ivan Beros 6–4 4–6 6–1
2. Mai 7, 2001 Prievidza, Slovacia Zgura Petr Luxa 6–2 6–1
3. Iulie 9, 2001 Galaţi, Romania Zgura Artemon Apostu-Efremov 7–6 6–4
4. Septembrie 23, 2002 Maia, Portugalia Zgura Oscar Hernandez 6–1 3–6 6–3
5. Octombrie 4, 2004 Roma Zgura Francesco Aldi 7–6 6–2
6. Iulie 30, 2007 Timişoara, Romania Zgura Santiago Ventura 7–6 6–3
7. August 13, 2007 Graz, Austria Zgura Leonardo Mayr 7–6 6–2
8. Septembrie 30, 2007 Bucuresti Zgura Marcel Pujol 7–6 6–1
9. Iulie 13, 2008 Gstaad Zgura Igor Andreev 6-3, 6-4

Leave a comment

Categories