Posted by: adrianstr | May 15, 2009

Forehandul

In principiu exista mai multe prize pentru executarea loviturii de forehand, fiecare avand fanii ei. Fiecare priza a avut momentul ei de glorie si de declin

Cea mai simpla priza de inteles, dar probabil cea mai greu de insusit, este cea Continentala. Cu racheta tinuta astfel incat suprafata de contact cu mingea este perpendiculara pe terenul de joc manerul este prins de jucator de la capat ca intr-o miscare de strangere de mana sau ca atunci cand tineti in mana un ciocan.

Cu priza continentala (mai cunoscuta in romana drept priza dreapta) toate loviturile (forehand, backend, serviciu, voleu) pot fi  executate fara a se schimba priza.

La priza Eastern (cunoscuta in romaneste ca „priza de dreapta”), racheta este usor rotita astfel incat palma jucatorului este mai mult pe partea mai groasa a manerului. Cu priza Eastern se va lovi o minge mai „plata” decat cu o priza Continentala.

Priza Western, rotatia rachetei in mana jucatorului este si mai exagerata putand ajunge ca planul rachetei sa fie paralel cu suprafata de joc imediat dupa lovirea mingei. Priza Western imprima mingei foarte mult efect.

Pentru o perioada de timp, in anii 1920, jucatorul Bill Johnson a fost considerat de multi ca avand cea mai buna lovitura de forehand, o lovitura pe care o executa la nivelul umarului cu o priza Western. Putini jucatori de top au mai folosit priza Western dupa aceea, dar la sfarsitul secolului XX, cand tehnicile de lovire precum si echipamentul de tenis s-au schimbat substantial, priza Western pentru Forehand a avut o revenire si este acum folosita de multi jucatori.

Iata si trei filmulete elocvente.

Primul dintre ele il infatiseaza pe americanul Andy Roddick, lovitura sa fiind redata in slow-motion. La momentul actual, Roddick are fara indoiala unul dintre cele mai puternice forehanduri din circuit.

In al doilea apare numarul 2 mondial, elvetianul Roger Federer, tot in slow motion. Este binecunoscut faptul ca Federer isi foloseste lovitura de dreapta pentru a initia atacuri nimicitoare.

Cea de-a treia secventa video ne infatieaza un material pentru incepatori.

http://www.videojug.com/film/how-to-master-the-basic-forehand


Leave a comment

Categories