Posted by: adrianstr | May 15, 2009

Backhandul

In mod evident, lovitura de backhand, cunoscuta la noi sub numele de “rever” este complementara loviturii de forehand. In traducere libera, lovitura de forehand este cea a “mainii principale” (dreapta sau stanga, in functie de jucator: dreptaci sau stangaci), backhandul fiind lovitura mainii secundare. Nu de putine ori insa, lovitura de backhand este “arma” favorita a multor jucatori.

Backhandul poate fi executat cu una sau cu amandoua mainile. In cea mai mare parte a secolului al XX-lea a fost executat cu o singura mana folosind fie o priza Continentala fie o priza Eastern. PrizaContinentala pentru backhand este aceeasi ca pentru lovitura de forehand. Pentru priza Eastern de Backhand racheta este usor rotita in directia opusa directiei in care tinem priza Eastern pentru Forehand . In zilele de astazi, foarte putini jucatori profesionisti mai utilizeaza priza Western pentru lovitura de backhand. Priza este aceeasi ca pentru lovitura de forehand dar poate imprima mingii mai mult top-spin. Aceasta lovitura este folosita indeosebi de jucatori pro precumGustavo Kuerten, Richard Gasquet sau Justine Henin.

Lovitura cu doua maini este de obicei folosita astfel: mana principala tine racheta cu o priza Continentala in timp ce mana mai slaba tine racheta cu o priza Eastern de forehand. Desi acesta este de departe cel mai intalnit mod de a lovi reverul cu doua maini, exista o multime de jucatori care au propria varianta de a tine racheta.

Daca lovirea cu o mana sau cu doua maini este mai eficienta, este un lucru discutabil. Lovitura cu doua maini este mai usor de invatat in timp ce cu o mana se poate crea mai multa varietate si se poate genera slice-ul, aplicarea backspinului pentru a produce o traiectorie joasa dupa saritura mingii. De asemenea, lovitura cu o singura mana asigura o distanta mai mare ce poate fi acoperita si mai multa putere in schimb se considera a fi mai greu de invatat fara un antrenor profesionist.

Jucatorul considerat a avea cel mai bun backhand al tuturor timpurilor, Don Budge, folosea lovitura cu o singura mana in anii 1930-1940 si imprima destul de mult topspin. Un alt jucator recunoscut pentru backhandul sau,Ken Rosewall , folosea cu o precizie chirurgicala aceasta lovitura aplicandu-i underpin (slice) intre anii 1950-1960. Amandoi foloseau priza Eastern. Astazi,Roger Federer , care foloseste de asemenea priza Eastern, este remarcat pentru backhandul sau capabil sa conduca mingea, sa-i imprime efect, s-o taie sau s-o loveasca in plin.

Impotriva jucatorilor de zgura puternici care folosesc priza Western in forta si care pot trimite inapoi cu explozie minigile care sar mult, de obicei se poate specula faptul ca nu este suficient timp pentru a lovi mingea in urcare. Multi explica prin aceasta slabiciune dominatia luiNadal (backhand pe partea dreapta, foto 1), asupra lui Federer (foto 2) pe zgura, unde slice-ul este mai putin eficient.

Primii jucatori importanti care au folosit reverul cu doua maini, in anii 1930, au fost australienii Vivian McGrath si John Bromwich. Priza cu doua maini a castigat popularitate in anii 70 cand Bjorn Borg, Chris Evert si Jimmy Connors au folosit-o cu succes si este si astazi folosita de unii dintre cei mai buni jucatori de tenis, incluzand aici si pe surorile Williams. O posibila explicatie pentru aceasta popularitate este faptul ca majoritatea profesionistilor joaca tenis de la o varsta la care nu puteau sa foloseasca reverul cu o singura mana, din lipsa de forta. Desi folosesc de obicei reverul cu amandoua mainile, pot din cand in cand varia lovitura, facand apel la reverul cu o singura mana: rezulta lovituri greu de contracarat pentru ca te scot din ritm si slice-uri care sunt astfel mai confortabil de realizat. Un caz particular, ce merita atentia, esteAndre Agassi care si-a folosit din ce in ce mai mult backhandul cu o singura mana pentru a trimite mingi pline, imposibil de returnat.

Iata si doua filmulete edificatoare.

In primul dintre ele, il putem observa pe Tommy Haas executand un rever cu o singura mana. Germanul are unul dintre cele mai bune backhanduri la ora actuala.

http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=haas+backhand&aq=f

In cel e-al doilea, este infatisat backhandul cu doua maini al lui David Nalbandian. Lovitura de rever a sud-americanului este una dintre cele mai precise din ATP, procentajul de castig fiind unul extrem de ridicat.

http://www.youtube.com/watch?v=XphTboHQLtA&feature=PlayList&p=F0492581B4CDF784&playnext=1&playnext_from=PL&index=61

Al treilea filmulet este o mini lectie pentru incepatori legata de backhand.

http://www.youtube.com/watch?v=qS9RvjyWQP4


Leave a comment

Categories