Posted by: adrianstr | May 15, 2009

Serviciul

Primul serviciu poate fi cea mai importanta arma a unui jucator, dar, in acelasi timp, poate si cel mai urat cosmar al adversarului sau!

Personal, ma bazez pe primul serviciu foarte mult deorece sunt un jucator serviciu-voleu. Primul serviciu poate fi unul foarte puternic, de nereturnat sau unul foarte plasat, precum cel folosit de Patrick Rafter, care foloseste servicii plasate intentionat pentru a-si scoate adversarul din teren, ramanandu-i apoi decat sa vina la fileu si sa intoarca un voleu intr-un teren gol.

Nu trebuie sa fii mare si puternic si nici nu este nevoie sa ai un corp atletic pentru a avea un serviciu puternic. Forta din serviciu nu vine doar din mana. Rolul picioarelor, al rotirii umerilor precum si al muschilor abdominali sunt elemente cruciale in viteza de plecare a mingii la serviciu. Cei care nu pot executa un prim serviciu foarte puternic au optiunea de a varia efectele mingii si al pozitionarii acesteia astfel incat adversarul sa se intrebe mereu ce urmeaza. Cel mai prost lucru care poate fi facut la serviciu, pe langa o dubla greseala, este sa foloseasca un prim serviciu predictibil si usor “atacabil”.

La serviciu, in principiu, exista 4 feluri de efecte care pot fi imprimate mingii – in plin, kick, slice si topspin – si 3 optiuni in ceea ce priveste plasarea mingii in careul advers. Despre aceste efecte si modalitati de serviciu, insa, vom reveni in alte articole viitoare. Folosind si variind toate aceste optiuni veti avea un avantaj in sensul ca adversarul va trebui mereu sa fie pregatit pentru orice. Adversarul nu va intra intr-un ritm si nici nu-si va putea crea un avantaj printr-un retur puternic al unui serviciu previzibil.

Jucatorii cu serviciu in forta: nu este recomandabil sa trimitem mingea in terenul advers cu forta maxima si cu speranta ca va ajunge in careul de serviciu. Capacitatea de a directiona primul serviciu este mult mai importanta decat forta cu care este lovita mingea. Plasarea loviturilor va determina adversarul sa fie mereu in alerta si ii va conferi nesiguranta, iar in cazul in care sesizati ca exista o parte slaba a adversaului, puteti lovi acolo. Aceasta strategie va va da mai mult control asupra punctelor jucate. Daca aveti un prim serviciu foarte puternic si doar sperati ca mingea sa intre in careu, va recomand sa loviti mingea mai lejer si sa puneti accent pe control. Desi va exista senzatia, la inceput, ca faceti ceva gresit, in timp, acest lucru va fi foarte benefic. Dupa ce va stabilizati un pic de ritm, un timing potrivit si un control mai bun, abia atunci ar trebui sa reintroduceti din puterea initiala in lovitura. Trebuia notat cat de eficient este serviciul atunci cand aveti control suficient pentru a putea plasa mingea pe orice parte a terenului adversarului.

Jucatorii cu serviciu slab: jucatorii mai scunzi, precum Agassi si alti profesionisti din turneele ATP, isi folosesc cu chibzuinta serviciile. Din moment ce nu poate imprima multa forta mingii din primul serviciu, Agassi foloseste mult efect si o pozitionare excelenta in terenul advers, astfel incat adversarii sai au probleme sa atace mingea. In mod fundamental, daca nu exista forta, trebuie folosit cat mai mult efect si control. Cu timpul si cu exercitiu, serviciile se vor imbunatati, va fi mai rapid si mai precis. Exercitiul duce la perfectiune! Cheia este de a impiedica adversarul sa atace primul serviciu. Daca se intampla acest lucru, inseamna ca veti fi in aparare intregul meci. Astfel, adversarul va controla ritmul jocului. Folosind efect si plasare, veti putea indeparta adversarul de suprafata de joc si astfel veti putea prelua controlul punctului. Pentru serviciile lipsite de forta este important ca mingea sa cada adanc in terenul de joc. Daca mingea cade departe de linia transversala de mijloc, inspre fileu, adversarul are oportunitatea sa paseasca in teren si sa atace la fileu.

Nu intotdeauna este nevoie de putere pentru un prim serviciu exceptional. Jucatorii care nu au inaltimea, forta si tehnica necesare unui serviciu foarte puternic au alte optiuni. Trebuie gasit ce functioneaza pentru fiecare in parte si perfectionat. Nu trebuie sa va adaptati tenisului, ci trebuie sa adaptati tenisul pentru voi.

Cred ca al doilea serviciu trebuie tratat cu mai multa atentie decat primul serviciu. Asa cum primul serviciu poate fi cel mai bun prieten al tau, la fel, al doilea serviciu poate fi cel mai periculos dusman al tau!

“You’re Only As Good As Your Second Serve” (Fernando Verdasco)

Multi jucatori au un al doilea serviciu care poate fi usor atacat, ceea ce inseamna ca jucatorul de la primire poate lovi mingea unde vrea in teren si poate urca apoi la fileu pentru a finalize un punct usor. Problema la foarte multi jucatori nu este ca cel de-al doilea serviciu este lipsit de forta, desi nu este tocmai un ceva de dorit un serviciu fara putere. Ceea ce afecteaza cel mai mult cel de-al doilea serviciu este faptul ca nu exista (sau este foarte putin) efect, iar mingea ajunge foarte previzibil in careul de serviciu.

Pentru a evita ca adversarul sa atace pe serviciul tau, cred ca trebuie sa faci doua lucruri. In primul rand, trebuie sa stii sa lovesti al doilea serviciu in profunzime, astfel incat adversarul sa fie impins spre spatele terenului, fiindu-i astfel mai greu sa urce la fileu. Al doilea lucru care trebuie controlat este efectul, care trebuie imprimat din plin celui de-al doilea serviciu. Cele doua caracteristici de mai sus merg mana in mana. Cu cat reusesti sa imprimi mai mult efect (nu slice, ci kick sau topspin) cu atat mingea va sari mai spre spatele terenului dupa ce cade prima oara. Acest lucru va impinge adversarul spre inapoi, ceea ce va face ca serviciul sa nu poata fi atacat atat de usor.

Multor persoane le este frica sa loveasca al doilea serviciu cu putere. Daca va uitati la avantajele unui serviciu cu topspin, consistenta este unul dintre aceste avantaje, datorita tocmai acestei miscari de rotatie imprimata mingei. Un bun obiectiv de tinut minte la executarea celui de-al doilea serviciu este sa loviti la fel de tare ca la primul serviciu , dar incercati sa aplicati maximum de spin mingei. Pete Sampras a fost un maestru al acestei tehnici. El reuseste sa puna atat de mult spin serviciilor sale, mai mult decat oricine altcineva, ceea ce a facut ca el sa detina unul dintre cele mai bune servicii secunde.

Repetati serviciile cu topspin sau kick pentru al doilea serviciu, inainte si dupa meciurile de tenis; nu trebuie mult timp pentru ca imbunatatirile sa fie vizibile si increderea in aceste servicii va conduce la folosirea lor eficienta in meciuri. Daca reusiti acest lucru, in plus, veti avea un serviciu secund mult mai bun si veti scapa de stresul ca veti fi atacat dupa ce serviti a doua oara.

O alta problema la multe persoane la al doilea serviciu este faptul ca nu tintesc serviciul. Multa lume plaseaza primul serviciu, dar la al doilea pur si simplu loveste la intamplare cu speranta ca va intra – nu conteaza unde, atata vreme cat intra. Daca adversaul vostru are un forehand puternic cu care reuseste sa castige puncte mereu, cu siguranta nu doresti ca al doilea serviciu sa fie directionat catre forehandul sau. Din nou, posibilitatea de a pozitiona serviciul poate scadea drastic sansele ca adversaul sa preia conducerea punctului.

Al doilea serviciu este la fel de important ca primul. Cu un serviciu second solid scapi de presiunea generata de faptul ca in subconstient te gandesti ca trebuie sa ai un prim serviciu perfect si de neplacuta situatia in care pe serviciul secund esti mai mereu atacat. Lucrati la al doilea serviciu cat de mult puteti. Invatati sa imprimati atat efect cat si adancime mingei.

Scott Baker

Tennis4You.com


Leave a comment

Categories